Charakteristika vína
Pre lepší prehľad Vám ponúkame stručné delenie vína podľa niektorých kritérií:
Farba:
- biele víno – biele víno sa vyrába z bielych odrôd, akými je napríklad Müller Thurgau, Sauvignon, Devín, alebo z niektorých červených odrôd špecifickým procesom výroby
- červené víno – červené víno sa vyrába z červených odrôd, akými je napríklad Merlot, Frankovka, Cabernet Sauvignon, atď. Šťava väčšiny červených odrôd, s výnimkou tzv. farbiarok ako je napríklad Neronet, je však biela a červenú farbu víno dostáva až dlhším nakvášaním na šupkách, ktoré obsahujú farbivo. Pri nakvášaní sa do vína dostávajú triesloviny, ktoré červeným vínam dodávajú ich charakteristickú chuť
- ružové víno – rozpoznávame dva typy ružových vín, tzv. rosé a klaret, ktoré sa navzájom líšia rozdielnym postupom výroby. Oba typy sa však vyrábajú zo šťavy červených odrôd, ktorá sa po vylisovaní prakticky nenechávajú ležať na šupkách. V kontakte so šupkou zostáva mušt len vo fáze lisovania
Typ vína a prívlastok:
- stolové víno – obsah cukru v hroznách do 16g na 1liter
- akostné víno – obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 16g – 19g na 1 liter
- kabinetné víno – obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 19g – 21g na 1 liter, vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
- neskorý zber – obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 21g – 22g na 1 liter, vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
- výber z hrozna – obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 22g – 25g na 1 liter, vyrobené z hrozna v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov
- bobuľový výber – obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 25g – 29g na 1 liter, vyrobené z ručne vyberaných strapcov hrozna, z ktorých boli odstránené nezrelé a poškodené bobule
- hrozienkový výber – obsah cukru v hroznách od 29g na 1 liter, vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna
- slamové víno – obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter, vyrobené z hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne viselo na šnúrach minimálne tri mesiace
- ľadové víno – obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter, vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote mínus 7°C a nižšej a zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté
- výber z cibéb – obsah cukru v hroznách od 32g a viac na 1 liter, vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna zušľachtených účinkom vláknitej hubyBotrytis cenerea Persoon
Zvyškový cukor:
- suché víno – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 0 – 4g na 1 liter
- polosuché víno – obsah zvyškového cukru v rozmedzí 4 – 12g na 1 liter
- polosladké víno – obsah zvyškového cukru 12 – 45g na 1 liter
- sladké víno – obsah zvyškového cukru nad 45g na 1 liter
Vinohradnícke oblasti Slovenska a Moravy: